Home VPN Uitleg Hoe je smart home beveiligen met VPN?
smart home vpn

Hoe je smart home beveiligen met VPN?

Door: Robbert, VPN ExpertVPN rob
Laatste update: 22 oktober 2019

Steeds vaker kiest men voor slimme vervangers van huishoudelijke apparaten. Denk aan slimme lampen, smart speakers én zelfs slimme babyfoons. Allemaal erg ‘smart’, maar het kan vaak wel een grote impact hebben op je privacy. Zo is het nog maar de vraag met wie alle opnames gedeeld worden en wie bijvoorbeeld inzicht heeft in de data van jouw slimme deurslot. Het is slim om de mogelijkheden te bekijken voor een betere beveiliging van online zaken van jouw smart home. Een goede manier voor een betere beveiliging is door gebruik te maken van een VPN. In dit artikel leg ik je meer uit over de opties en hoe je dus met een VPN je smart home data beter kunt beveiligen.

Smart home maakt je woning slimmer

Zoals de naam al doet vermoeden, maken diverse smart home apparaten je huis slimmer. Met name geautomatiseerde processen nemen veel zaken en activiteiten uit handen. Geen zin om te stofzuigen? Fiks dan een robotstofzuiger en laat deze pas stofzuigen als jij de woning verlaat. Onderweg naar huis alvast de woning op laten warmen? Dan is een slimme thermostaat onmisbaar. Al deze apparaten zijn verbonden met het internet: data wordt gedeeld van en naar jouw smartphone en ook onderling kunnen apparaten met elkaar communiceren middels aangemaakte smart home scenario’s.

Apparaten op het web kunnen gehacket worden

Waar men echter vaak niet lang bij stil staat, is de kans om gehacket te worden. Bij het woord hacken denkt men veelal aan e-mailadressen of gebruikersaccounts van online marktplaatsen of webwinkels. Echter is er bij smart home apparatuur ook kans op inbraak: wanneer de apparaten rechtstreeks aangesloten zijn op je persoonlijke WiFi netwerk én hier ingebroken wordt, is er toegang tot de verschillende apparaten. En hoewel veel smart home producten, bijvoorbeeld de slimme verlichting van Philips Hue, gebruik maakt van een gateway als brug naar het WiFi netwerk – ook wel een bridge genoemd – blijft er alsnog altijd de mogelijkheid om gehacket te worden.

Daar moeten we natuurlijk niet aan denken: zo kunnen opnames van de babyfoon of de gegevens van een slim deurslot beter niet in handen vallen van een kwaadwillige hacker.

VPN: dankzij ‘tunneling’ versleuteld verkeer

Een van de meest voor de hand liggende manieren om te voorkomen dat gevoelige informatie vanuit smart home apparatuur in verkeerde handen komt te vallen, is door het verkeer te versleutelen. Met het verkeer doel ik op data wat van en naar jouw smart home verstuurd wordt bijvoorbeeld: denk aan het op afstand aanzetten van je verlichting of door je telefoon op basis van geofencing te laten communiceren met de slimme robotstofzuiger. Een VPN biedt hiervoor handvatten: het verkeer van en naar apparatuur wordt versleuteld wanneer je gebruikt maakt van een zogeheten VPN server. Met de volgende stappen probeer ik het wat duidelijker te maken:

  1. Je logt in bij een VPN aanbieder
  2. Je kiest een VPN server uit een bepaald land
  3. Vanaf dat moment wordt verkeer ‘versleuteld’

Naast het grote voordeel van versleuteling, kun je met deze techniek ook prima anoniem surfen.

VPN aanbieders voor smart home toepassingen

Praktisch elke VPN aanbieder kun je gebruiken voor smart home gerelateerde zaken. Onderaan de streep werkt een VPN namelijk bij elke aanbieder hetzelfde. Wel zijn er vaak grote verschillen merkbaar in het aantal servers en locaties, de snelheid van de software en de ondersteuning die je kunt verwachten van de provider achter de software. Ik raad je aan om onze onderzoeken naar de beste VPN van Nederland te checken. In mijn ogen is ExpressVPN een interessante keuze om te overwegen voor een veiliger smart home.

ExpressVPN voor smart home

expressvpn

ExpressVPN scoort in veel van onze onderzoeken de meeste punten. Ook op het gebied van smart home blijkt deze VPN aanbieder een goede keuze: zo is ExpressVPN een van de weinigen die bijvoorbeeld ook een oplossing biedt voor smart TV’s. Geniet nu van de 30 dagen geld garantie en probeer het zelf uit.

Hoe je VPN aansluiten op je smart home?

Als je uiteindelijk een keuze hebt gemaakt voor een geschikte VPN provider, is het zaak om de VPN succesvol aan te sluiten op je smart home. In mijn ogen is het onwijs slim om de mogelijkheden te bekijken om de VPN direct op je router aan te sluiten. Hierbij geniet je namelijk van de volgende voordelen:

  • Alle op het netwerk aangesloten apparaten zijn direct beveiligd
  • Je vergeet geen nieuwe smart home apparatuur opnieuw te verbinden met de VPN
  • In één keer klaar

Het blijft wel enorm belangrijk om bij de keuze van een VPN goed te kijken naar de mogelijkheid om deze direct aan te sluiten op je router: dit is lang niet altijd bij alle VPN software mogelijk. Ook is het van tevoren belangrijk om de ondersteuning van VPN te checken bij je huidige router.

Recente VPN artikelen

BayStream-website

Eenvoudig torrents streamen met BayStream

Sinds kort linkt ThePirateBay bij vele torrents door naar BayStream, wij laten je zien hoe je er veilig van gebruik kunt maken.
netflix-kijken-in-het-buitenland

Hoe kan ik Netflix kijken op vakantie?

/
In deze blog vertellen we je wat de nadelen zijn van Netflix in het buitenland. Ook vertellen we je waarom een VPN oplossingen biedt en welke VPN's geschikt zijn.
cyber monday vpn aanbiedingen

Cyber Monday VPN Aanbiedingen 2020

Het duurt misschien nog eventjes, maar het is belangrijk om de Cyber Monday deals in de gaten te houden. Check hier de aanbiedingen van afgelopen jaar en ook nieuwe aanbiedingen voegen we hier toe.
popcorn-time-boete

Hoe zit het nu met de Popcorn Time boete?

/
Welk risico loop je bij het gebruik van Popcorn Time? In deze blog bespreken we de Popcorn Time boete en vertellen we je hoe je veilig blijft.
netflix-blokkade-omzeilen

Netflix blokkade omzeilen: hoe doe je dat?

/
Het is niet meer vanzelfsprekend dat je met gebruik van een VPN op Netflix kunt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om VPN blokkades te omzeilen.
pirate-bay-alternatieven

Beste Pirate Bay alternatieven

Benieuwd naar de beste alternatieven van The Pirate Bay? Wij vergeleken verschillende torrentwebsites en zette de 4 beste voor je op een rijtje.