Home VPN Uitleg Anoniem surfen
anoniem surfen

Anoniem surfen

Door: Robbert, VPN ExpertVPN rob
Laatste update: 5 augustus 2019

Bij VPNpower hechten we ontzettend veel waarde aan jouw online anonimiteit. Vandaag de dag is het steeds belangrijker om je online privacy in de gaten te houden: je doet immers steeds vaker privacy gevoelige activiteiten op het web. Denk aan internetbankieren of het regelen van overheidszaken via DigiD. In een tijd waar we niet meer zonder ‘WiFi’ kunnen en veelal onderweg gebruik maken van openbare – onbeveiligde – WiFi spots, is het nóg relevanter. In dit artikel ga ik dieper in op anoniem surfen: waarom is dit belangrijk, hoe doe je dit en wat kun je het beste toepassen?

Waarom anoniem surfen op het web?

Laten we beginnen bij het begin: waarom is anoniem surfen vandaag de dag zo belangrijk? Steeds vaker worden verschillende privacy gevoelige activiteiten via het internet geregeld. Je verstuurd even snel wat geld via de internetbankieren app naar je vrienden, je controleert of je toeslagen nog kloppen én je verstuurd je ondertekende huurovereenkomst met een kopie van je paspoort naar je huisbaas. Allemaal voorbeelden waarbij we er natuurlijk niet aan moeten denken dat deze informatie onderschept wordt of toegewezen kan worden aan jouw als persoon.

Maar ook bij andere activiteiten is het interessant om de mogelijkheid van anoniem surfen te onderzoeken. Denk aan bedrijven die online profielen maken met advertentiedoeleinden. Zoek je online naar symptomen van een ziekte, dan kun je later achterna gezeten worden door rare verzekeringen of ‘zogenaamde adviezen’. Ik heb dit daadwerkelijk zelf meegemaakt.

Waarborg je privacy en laat bedrijven niets van jou bijhouden

Door anoniem te surfen waarborg je je online privacy. Bedrijven verzamelen geen informatie die gekoppeld kan worden aan jou als persoon. Op deze manier kun je nooit achterna gezeten worden met vage advertenties en kunnen bedrijven geen online profielen maken die matchen met jouw IP adres. IP adres? Laten we nu kijken hoe je anoniem kunt surfen op het web.

Anoniem surfen: maak gebruik van een ander IP adres

Om uit te leggen hoe je anoniem kunt surfen, is het eerst belangrijk om even stil te staan hoe bedrijven überhaupt web-gedrag kunnen koppelen aan jou als persoon. Wanneer jij een website bezoekt, is het voor website eigenaren mogelijk om jouw IP adres te bekijken. Dit IP adres (check hier welk IP adres je gebruikt) kun je het best vergelijken met een woonadres, alleen dan online. Elk huishouden heeft zijn eigen IP adres, waardoor online activiteiten hieraan gekoppeld kunnen worden.

Om anoniem te kunnen surfen, zou je dus je IP adres moeten verbergen. Helemaal geen gebruik maken van een IP adres is niet mogelijk: dit zou hetzelfde zijn als wonen in een huis zonder adres. Het is dus zaak om gebruik te maken van een ander IP adres dan die van jezelf, zodat jij niet persoonlijk gekoppeld kunt worden aan jouw surfgedrag.

VPN software voor anoniem surfen

Je raadt het al: om gebruik te maken van een ander IP adres is VPN software noodzakelijk. Bij een VPN verbinding, maak je verbinding met een server van desbetreffende provider. Deze kan in een ander land staan, maar natuurlijk ook in Nederland op verschillende locaties. Het belangrijkste hierbij is dat je vanaf het moment van het opzetten van een VPN verbinding, te zien zal zijn onder het IP adres van de aanbieder. Niet meer jouw persoonlijke IP adres dus. In mijn eerdere artikel ‘Wat is VPN software?‘ ging ik dieper in op de mogelijkheden en functionaliteiten van een VPN dienst.

Voordelen van anoniem surfen op het internet

Hoewel ik daarnet al benoemde dat je minder vaak achterna gezeten zult worden met irritant of irrelevante advertenties, zijn er nog meer voordelen te benoemen bij anoniem surfen. Zo kun je content vanuit andere landen bekijken, terwijl er geografische blokkeringen ingezet zijn. Denk bijvoorbeeld aan Netflix kijken alsof je in Amerika zit of het bereiken van Facebook terwijl je in China zit. In mijn onderzoek naar de beste VPN voor China, deelde ik al dat dit bijvoorbeeld interessant kan zijn als je op vakantie gaat of hier naar toe gaat voor je werk.

Om je kennis te laten maken met de voordelen van anoniem surfen, zet ik de voornaamste op een rij:

  • Geen online profielen van jouw websitegedrag
  • Bekijk content alsof je in een ander land bent
  • Omzeil geografische blokkades en censuur
  • Voorkom mogelijke boetes

Dit laatste kan interessant zijn bij het downloaden van content. Hoewel ik persoonlijk van mening ben dat goede content gewoon geld waard is, kun jij wel gebruik maken van diensten als Popcorn Time. Zo zijn er diverse aanbieders die beweren de beste VPN voor Popcorn Time te zijn.

Recente VPN artikelen

BayStream-website

Eenvoudig torrents streamen met BayStream

Sinds kort linkt ThePirateBay bij vele torrents door naar BayStream, wij laten je zien hoe je er veilig van gebruik kunt maken.
netflix-kijken-in-het-buitenland

Hoe kan ik Netflix kijken op vakantie?

/
In deze blog vertellen we je wat de nadelen zijn van Netflix in het buitenland. Ook vertellen we je waarom een VPN oplossingen biedt en welke VPN's geschikt zijn.
cyber monday vpn aanbiedingen

Cyber Monday VPN Aanbiedingen 2020

Het duurt misschien nog eventjes, maar het is belangrijk om de Cyber Monday deals in de gaten te houden. Check hier de aanbiedingen van afgelopen jaar en ook nieuwe aanbiedingen voegen we hier toe.
popcorn-time-boete

Hoe zit het nu met de Popcorn Time boete?

/
Welk risico loop je bij het gebruik van Popcorn Time? In deze blog bespreken we de Popcorn Time boete en vertellen we je hoe je veilig blijft.
netflix-blokkade-omzeilen

Netflix blokkade omzeilen: hoe doe je dat?

/
Het is niet meer vanzelfsprekend dat je met gebruik van een VPN op Netflix kunt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om VPN blokkades te omzeilen.
pirate-bay-alternatieven

Beste Pirate Bay alternatieven

Benieuwd naar de beste alternatieven van The Pirate Bay? Wij vergeleken verschillende torrentwebsites en zette de 4 beste voor je op een rijtje.