Home VPN Uitleg Gratis premium artikelen lezen
gratis premium artikelen lezen

Gratis premium artikelen lezen

Door: Robbert, VPN ExpertVPN rob
Laatste update: 12 oktober 2019

Waar je voorheen een moest betalen om de papieren krant te kunnen lezen, kun je nu gewoon naar de website van je favoriete krant gaan en daar het laatste nieuws tot je nemen. Echter kiezen steeds meer online kranten ervoor om écht interessante artikelen als premium te labelen. Deze premium artikelen zijn enkel te lezen voor betalende abonnees. Vaak kun je wel tot maximaal drie artikelen gratis lezen: daarna krijg je na de inleiding een wazige layer over de content met de grote vraag of je lid wilt worden. Allemaal logisch: een krant moet natuurlijk kunnen verdienen. Onlangs kreeg ik de vraag of premium artikelen te omzeilen zijn. Om antwoord te geven op deze vraag heb ik besloten om deze heerlijke zaterdagochtend een artikel te schrijven hoe dat kan (want het kan zeker) en waarom VPN hier de oplossing in lijkt te zijn. Dus; premium artikelen gratis lezen? Let’s check it out!

Welke kranten bieden premium artikelen aan?

Laten we eerst even kort stilstaan bij het fenomeen premium artikelen. Met premium artikelen doel ik niet op een specifieke categorie binnen een krant: het is dus geen column, een nieuwsartikel uit de regio of per definitie een interview met een belangrijke politicus. Nee, het gaat hier om een artikel – wat waarschijnlijk erg populair is – die als premium gekenmerkt wordt. Deze artikelen zijn helaas niet gratis beschikbaar voor niet-abonnees; zij dienen abonnee te worden met maandelijkse kosten ook deze artikelen te kunnen lezen. De volgende kranten staan bekend om het bieden van betaalde premium artikelen:

  • Telegraaf: de Telegraaf heeft premium artikelen. Je herkent dit door de opvallend gele premium labels bovenaan het artikel en in nieuwsoverzichten. Helaas gaat het bij Telegraaf vaak om de diepgaande – en dus interessante – content.
  • Volkskrant: “Dit artikel krijgt u cadeau” ontdek ik onderaan diverse artikelen. Als ik meer wil lezen dien ik echt gebruik te maken van een abonnement.
  • AD: het AD is vergelijkbaar met de Telegraaf op het gebied van premium artikelen. Ik mag er drie gratis lezen, waarna het AD mij vraagt om lid te worden. Verder dan de inleiding kom ik dan niet meer.
  • Regionale kranten: ook veel regionale kranten zijn nu aan het testen met premium artikelen. Dit is mij opgevallen bij lokale nieuwssite rondom Amsterdam en Rotterdam. Of dit door zal gaan zetten naar kleinere online nieuwsmedium is mij onbekend.

Opvallend genoeg zijn bijna alle kranten tot drie premium artikelen gratis te lezen. Daarna moet je dokken.

Waarom hebben kranten premium artikelen?

Zoals je kunt zien bieden bijna alle kranten in Nederland tegenwoordig premium artikelen aan; content die alleen gelezen kan worden als je betaald. Het is de grote vraag waarom deze artikelen als premium aangeduid worden en waarom kranten hier überhaupt voor kiezen. Eigenlijk is dit simpel: voorheen moest je natuurlijk gewoon betalen om nieuws tot je te kunnen nemen. Maar, tegenwoordig is alles op het web te vinden. De krant moet toch ergens zijn inkomsten uithalen; met Google Adwords als advertentiebron zijn ze er vaak nog lang niet. Door juist de meest interessante achtergrond artikelen betaald te maken, kan een krant simpelweg blijven bestaan. Het valt me trouwens op dat er steeds vaker premium artikelen te vinden zijn: kijk voor de gein maar eens op de homepage van de Telegraaf, de gele labels doen bijna pijn aan mijn ogen.

Hoe blokkeren nieuwswebsites het lezen van premium artikelen

Het is ook goed om even stil te staan bij de vraag hoe nieuwswebsites als het AD en de Telegraaf jou kunnen blokkeren tot lezen van nog meer premium artikelen. Dit is best simpel en gaat vaak gepaard met jouw IP adres in combinatie met een sessie op de site (vaak kun je na een maand weer nieuwe artikelen lezen). Wanneer een krant merkt dat jij met jouw sessie en IP adres 3 premium artikelen hebt aangeklikt, krijg je vervolgens een blokkade op nog meer premium artikelen. Zo simpel is het.

Omzeilen premium artikelen

Mocht jij die paar euro echt niet kunnen missen voor goede artikelen (in mijn ogen is goede content elke euro waard, helemaal voor een krant die het vandaag de dag moeilijk heeft), zijn er twee manieren om premium artikelen te omzeilen. Deze manieren zijn krant-onafhankelijk: je kunt dus zowel premium artikelen omzeilen van het AD als van de Telegraaf of een andere nieuwswebsite die artikelen betaald aanbiedt. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat het gaat om websites die dus eerst enkele premium artikelen gratis aanbieden, waarna je ze vervolgens niet meer kunt lezen.

Gratis premium artikelen lezen met incognito scherm

Na wat testen heb ik gemerkt dat een incognito scherm uitkomsten biedt voor het telkens opnieuw kunnen lezen van premium artikelen. Hoewel een incognito scherm zeker niet bijdraagt bij anoniem surfen, is het hier wel een prima een oplossing. Bijna elke webbrowser biedt een incognito scherm aan; hiermee worden er geen cookies geplaatst en wordt jouw geschiedenis niet vastgelegd. Hoewel dit met name interne voordelen met zich meebrengt, blijkt het opvallend genoeg ook te werken voor het lezen van premium artikelen bij kranten als AD en de Telegraaf.

VPN software: verander telkens je IP adres

Een andere en nog betere manier is het gebruiken van VPN software. Hiermee kun je eenvoudig je IP adres constant opnieuw aanpassen, waardoor je in dezelfde webbrowser kunt blijven lezen. Voor het AD, Telegraaf of de Volkskrant ben jij constant een nieuwe bezoeker; je kunt dus hiermee premium artikelen omzeilen en blijven lezen als je na 3 berichten weer omschakelt naar een andere VPN server op een andere locatie in de wereld. Hoewel je voor VPN software natuurlijk ook moet betalen, zijn er ook prima gratis opties. Bekijk bijvoorbeeld de beste gratis VPN software in mijn eerdere onderzoek. Nog niet heel bekend met VPN? Lees dan de VPN uitleggids ‘Wat is VPN software?‘.

Persoonlijke noot: ik ben nogmaals sterk van mening dat goede content elke euro waard is. Je kunt ook gewoon overwegen om die enkele euro’s per maand te betalen, zodat jouw favoriete krant de goede journalisten op pad kan blijven sturen voor goede verhalen.

Recente VPN artikelen

popcorn-time-boete

Hoe zit het nu met de Popcorn Time boete?

Welk risico loop je bij het gebruik van Popcorn Time? In deze blog bespreken we de Popcorn Time boete en vertellen we je hoe je veilig blijft.
netflix-blokkade-omzeilen

Netflix blokkade omzeilen: hoe doe je dat?

Het is niet meer vanzelfsprekend dat je met gebruik van een VPN op Netflix kunt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om VPN blokkades te omzeilen.
pirate-bay-alternatieven

Beste Pirate Bay alternatieven

Benieuwd naar de beste alternatieven van The Pirate Bay? Wij vergeleken verschillende torrentwebsites en zette de 4 beste voor je op een rijtje.
amerikaanse netflix kijken

Amerikaanse Netflix Kijken in Nederland

Amerikaanse Netflix kijken in Nederland? Dat kan met behulp van VPN. Check waarom inloggen via een Amerikaanse VPN server interessant kan zijn.
incognito-modus

Wat is incognito modus en is het echt anoniem?

De incognito modus is een handige functie om anoniemer te blijven wanneer je online bent. We laten je zien in welke situaties incognito modus goed van pas komen.
wat weet facebook van mij

Wat weet Facebook van mij?

Facebook houdt veel (persoonlijke) informatie. Er worden vaak zelfs inschattingen gemaakt van zaken die zij (nog) niet weten. Check hier wat Facebook waarschijnlijk weet van jou.