Home VPN Uitleg Hoe zit het nu met de Popcorn Time boete?
popcorn-time-boete

Hoe zit het nu met de Popcorn Time boete?

Door: Joep, VPN Testerjoep
Laatste update: 20 oktober 2019

Er word al tijden gepraat over een mogelijke Popcorn Time boete. Maar het is vaak niet voor iedereen helemaal helder wanneer je nu echt risico loopt op zo’n boete. Daarom is het altijd goed om te weten welke wetten er gelden en wat de risico’s zijn. We vertellen je daarom graag meer het downloadverbod en de Popcorn Time boete.

De Popcorn Time boete: wat weten we?

Sinds 2014 geldt het downloadverbod in Nederland, wat inhoudt dat je een boete kunt krijgen voor het illegaal downloaden van films, series en muziek. Op het moment zijn er twee grote partijen die mensen in overtreding opsporen en kunnen beboeten. Autoriteit Persoonsgegevens geeft namelijk toestemming voor het verzamelen van gegevens aan zowel Stichting Brein als Dutch Filmworks. Dit is waar zij zich mee bezig houden:

  • Stichting Brein: Stichting Brein focust zich nu niet zo zeer op mensen die films, series of muziek downloaden, maar vooral op het opsporen van mensen die bestanden uploaden. Zo willen ze mensen boetes opleggen van zo’n €12.500 wanneer zij bestanden uploaden.
  • Dutch Filmworks: Dutch Filmworks is wel gericht op het opsporen van downloaders. Zo hadden zij voor een rechtszaak honderden ip-adressen verzameld die in overtreding zouden zijn. Dutch Filmworks wilde een boete opleggen van €150 per persoon, maar daarvoor zouden eerst de NAW-gegevens vrijgegeven moeten worden door hun internetprovider. Echter concludeerde de rechter dat de internetprovider hier niet toe verplicht is.

Loop je gevaar bij het gebruik van Popcorn Time?

Op dit moment zijn er in Nederland dus nog niet veel mensen beboet voor het downloaden/streamen van bestanden, maar dat betekent niet dat dat niet zal gebeuren. We zien namelijk dat Dutch Filmworks al bezig is met het verzamelen van IP-adressen met het doel om boetes uit te delen. Gebruik je Popcorn Time, dan is het mogelijk dat ook jouw IP-adres opgeslagen wordt. Gedurende 5 jaar mag deze dan gebruikt worden om je op te sporen. Wanneer je dan in overtreding bent geweest, is er een mogelijkheid dat je zo’n boete krijgt.

Het is natuurlijk lastig om te zeggen op welke schaal er IP-adressen worden achterhaald een opgeslagen. Daarom weten we niet wat het risico nu precies is. Wel kunnen we met zekerheid zeggen dat je risico loopt wanneer je onbeschermd gebruik maakt van Popcorn Time of soortgelijke diensten.

Disclaimer: Het gebruik van Popcorn Time is in de meeste gevallen illegaal. We raden je daarom niet aan om op illegale wijze van de dienst gebruik te maken. Wil je dat toch doen, dan zijn de risico’s natuurlijk voor jezelf

Recente VPN artikelen

BayStream-website

Eenvoudig torrents streamen met BayStream

Sinds kort linkt ThePirateBay bij vele torrents door naar BayStream, wij laten je zien hoe je er veilig van gebruik kunt maken.
netflix-kijken-in-het-buitenland

Hoe kan ik Netflix kijken op vakantie?

/
In deze blog vertellen we je wat de nadelen zijn van Netflix in het buitenland. Ook vertellen we je waarom een VPN oplossingen biedt en welke VPN's geschikt zijn.
cyber monday vpn aanbiedingen

Cyber Monday VPN Aanbiedingen 2020

Het duurt misschien nog eventjes, maar het is belangrijk om de Cyber Monday deals in de gaten te houden. Check hier de aanbiedingen van afgelopen jaar en ook nieuwe aanbiedingen voegen we hier toe.
popcorn-time-boete

Hoe zit het nu met de Popcorn Time boete?

/
Welk risico loop je bij het gebruik van Popcorn Time? In deze blog bespreken we de Popcorn Time boete en vertellen we je hoe je veilig blijft.
netflix-blokkade-omzeilen

Netflix blokkade omzeilen: hoe doe je dat?

/
Het is niet meer vanzelfsprekend dat je met gebruik van een VPN op Netflix kunt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om VPN blokkades te omzeilen.
pirate-bay-alternatieven

Beste Pirate Bay alternatieven

Benieuwd naar de beste alternatieven van The Pirate Bay? Wij vergeleken verschillende torrentwebsites en zette de 4 beste voor je op een rijtje.