Online wachtrij omzeilen: kan dat?
Laatste update: 3 augustus 2020 - Door: Steef
Een online wachtrij komt vandaag de dag weer enorm vaak voor vanwege corona-maatregelen: zo mogen er maximaal een aantal bezoekers in bijvoorbeeld een musea of moet er gereserveerd worden voor attractieparken. Zo’n online wachtrij omzeilen, zou dat eigenlijk kunnen? We zetten wat ‘best-practices’ op een rij.
Je hebt vast wel eens te maken gehad met een online wachtrij. Denk aan het scoren van de ticket van de artiest van je dromen óf bij het bemachtigen van een toegangskaart van populaire festivals. Zo’n virtuele wachtrij kan vaak vervelend ervaren worden: zo weet je niet altijd zeker waar je precies in de rij staat en is refreshen bijvoorbeeld geen slim idee. Of toch wel? We gingen online op zoek naar het omzeilen van een online wachtrij in de praktijk. Maar laten we ons eerst verdiepen in hoe zo’n online wachtrij nu precies werkt.
Een online wachtrij werkt zo
Hoe een online wachtrij precies werkt? Dat is meestal afhankelijk van de ticketverkoper: vaak zijn er enkele verschillen merkbaar in de aanpak. Deze bevinden zich met name in het toewijzen van de plek in de wachtrij, de mogelijkheden om met meerdere apparaten een ticket proberen te bemachtigen én het vernieuwen van de webpagina. We bespreken de verschillen
Toewijzen van de plek in de online wachtrij
Zie je het al voor je: allemaal kleine computertjes op een rij. Eigenlijk is dat wel wat het is: op basis van je IP adres kom je in een rij te staan met nog meer gegadigden. De plek in de rij wachtende waar jij komt te staan is niet altijd zeker. Zo werkt de ene verkoper met een willekeurige plek, maar is er ook een methode als ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’.
Meerdere apparaten en browsers gebruiken
Daarbij zijn er ook verschillen merkbaar in de mogelijkheid om met meerdere apparaten of verschillende internetbrowsers in de wachtrij te gaan staan. Zo is het bij de ene mogelijk om met meerdere apparaten op hetzelfde WiFi netwerk in de online wachtrij te gaan staan, waarbij dit bij andere juist weer niet mogelijk is. Dit soort praktijken worden wel veel door verkopers afgeraden, gezien je dan eigenlijk met jezelf in de wachtrij komt te staan. Maarja, wie staat er niet met zijn of haar partner wel eens in twee rijen om te zien wie het eerste is…
Vernieuwen (F5-en) van webpagina’s in de wachtrij
Tenslotte raadt de ene verkoper het af om een pagina te vernieuwen als je eenmaal bent aangesloten in de rij (en wij trouwens ook), terwijl de ander juist benoemt dit wél te doen, maar dan alleen als de verkoop net begint. Een complete refresh van je cache kan voor de verkoop ook handig zijn: dit doe je met ctrl + F5.
Een online wachtrij omzeilen in de praktijk
Nu we weten hoe een online wachtrij nagenoeg werkt, blijft natuurlijk de grote vraag of – en zo ja – hoe zo’n rij dan omzeild kan worden. Eigenlijk is er dan meer sprake van toevalligheid of hacken op een wat lager niveau. In de praktijk hebben wij voor beiden een voorbeeld opgezocht.
Een online wachtrij omzeilen met F5
De F5 knop kennen we allemaal: hiermee kun je een webpagina met één klik vernieuwen (refreshen). Een koper van tickets van Tomorrowland, Herman Maas, vernieuwde de pagina op het juiste moment, waardoor hij gelijk bij het afrekenen terecht kwam. Het was een kwestie van ’timing’, aldus Maas tegenover NOS.
Online wachtrij omzeilen met browser-extensies
Een koper van Efteling tickets wist op slimme wijze de online wachtrij te omzeilen met behulp van een Chrome-extensie. Het ging hier om Tamper Chrome, waarna de gebruiker – Jan van Kampen, een bekende voor pretparken op het gebied van het omzeilen en te slim af zijn van code – de response header afving en ‘die ene code’ veranderde naar een 200 code. Uiteindelijke verwijderde hij de que-url, waarna er geen sprake meer was van een online wachtrij. Bekijk het filmpje van de stappen, die Van Kampen op Twitter plaatste, hieronder.
Ok dan. Voor iedereen in de rij voor de Efteling abonnement reserveringen.
Installeer Tamper Chrome. Vang Response Headers af. Verander die ene code naar 200 en verwijder de Queue url.
Geen wachtrij meer. pic.twitter.com/kl9Dq3YKwa
— Jan van Kampen (@Janvankampen) May 16, 2020
Dat er nog meer extensies zijn die hulp kunnen bieden bij het omzeilen van wachtrijen bewijst Adblock Plus (ADP). Deze ad-blocker werkt simpel: je kunt eenvoudig eigen filters toevoegen, waaronder die van online queus. YouTube kanaal Sneakerhead Farb maakte hier een video over. Bekijk hem hieronder.
Onze tips voor een zo kort mogelijke tijd in een online wachtrij
We sluiten ons artikel af met nog wat tips, zodat jij sneller en zo kort mogelijk in een wachtrij komt te staan.
- Bekijk van te voren of het aanmaken van een account benodigd is. Zo ja, doe dit dan ruim voor de verkoop, zodat je daar geen tijd meer mee verliest.
- Doe van te voren onderzoek over de betaalmogelijkheden en leg alles alvast klaar. Ben je net aan de beurt en zie je dat je alleen kunt betalen met een creditcard? Dan is het natuurlijk niet zo handig om dan nog iemand te bellen zo’n kaart heeft, als jij er geen een hebt.
- Vraag vrienden en familie om je mee te helpen. Dit kan natuurlijk nooit kwaad en gezien je daarmee zeker niet op hetzelfde WiFi netwerk zit, kan het sowieso erg handig en hulpvol zijn.
- Maak gebruik van een VPN verbinding, zodat eventuele onderscheppingen nooit tegen je gebruikt kunnen worden. We hebben hier gewoon te maken met een betaling in combinatie met je persoonsgegevens. Nog geen VPN? Bekijk ons onderzoek naar de beste VPN software.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!