Home VPN Uitleg VPN: waar op letten?
vpn waar op letten

VPN: waar op letten?

Door: Robbert, VPN ExpertVPN rob
Laatste update: 5 augustus 2019

Wereldwijd zijn er honderden VPN aanbieders. Zoals je wellicht gezien hebt beweren ze allemaal de beste te zijn of te zorgen voor de meeste anonimiteit op het web. Echter zijn er – als je goed inzoomt – altijd wel verschillen op te merken. Het is maar net waar je naar kijkt én wat jij belangrijk vindt bij de keuze voor een VPN dienst. In dit uitgebreide artikel zet ik alle punten op een rij waar je goed naar moet kijken bij de keuze voor een VPN. VPN waar op letten? Ik leg het stap voor stap uit!

Check altijd eerst VPN reviews voor je over gaat tot aankoop

De belangrijkste stap die je misschien wel moet zetten, is het checken van VPN reviews. Ik raad je altijd aan om naar Nederlandse ervaringen te speuren: dit is immers ook het land waarin jij veelal gebruik zult maken van een VPN verbinding. Ik heb de populairste VPN’s ook getest. Tip: neem een kijkje bij mijn actuele VPN reviews.

In een review krijg je een duidelijk beeld van de verwachtingen. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de snelheid? En als er problemen zijn, hoe snel is het bedrijf achter de software dan te bereiken? In mijn reviews ga ik eigenlijk dieper in op alle punten waar je op moet letten bij VPN. Ik zal deze nu een voor een behandelen.

Let op de gebruiksvriendelijkheid van de software

Als je een VPN dienst aan wilt schaffen is het natuurlijk fijn dat je hier ‘lekker’ mee kunt werken. Hiermee doel ik op de gebruiksvriendelijkheid van de VPN software. Helaas ik heb ik al veel providers voor ogen gehad die het onnodig moeilijk hebben gemaakt. Juist bij een VPN software moet het zo makkelijk mogelijk zijn. “Een veilige verbinding in één klik” is in mijn ogen een vereiste voor een goede VPN.

Je krijgt een goed beeld van de gebruiksvriendelijkheid door bijvoorbeeld mijn reviews te lezen of door het zelf te ervaren. Je kunt namelijk bij diverse VPN aanbieders trial periodes aanvragen. In zo’n periode kun je de VPN software zelf testen en ervaren hoe het werkt.

Check de mate van beveiliging en veiligheid

Het meest belangrijke is natuurlijk de veiligheid en beveiliging van de software. Hoe is het gesteld met de encryptie en versleuteling van ge- en verstuurde data? Bij het controleren van deze gegevens is het ook belangrijk om het bedrijf onder de loep te houden.

Veel VPN bedrijven zijn wel eens in het nieuws geweest door ‘datalekken’ of door het tóch bijhouden van een logbestand. Dit laatste is ook een belangrijk onderdeel om op te letten: houdt een VPN provider wel of geen logbestanden bij? Zo nee: dan maak je een goede keuze als je gaat voor een volledige anonimiteit.

Doe VPN snelheidsmetingen

Heb jij zelf een tool om download snelheden te meten? Maak hier dan zeker gebruik van in proefperiodes. Als je dit niet hebt, dan heb ik goed nieuws voor je. Bij VPNpower gaan we op kort termijn al onze VPN reviews uitbreiden met een snelheidscheck. We zullen hiervoor de snelheden meten van verschillende servers en bij diverse toepassingen.

Dit laatste is trouwens extra belangrijk om op te letten. Ga goed na waar jij de VPN voor wilt gebruiken. Is dit bijvoorbeeld voor het kijken van Netflix? Check dan wat de snelheden zijn voor deze toepassing, maar ook de snelheden van servers op locaties die jij wellicht wilt gaan gebruiken voor het streamen van je favoriete serie.

Bij VPNpower hebben we op basis van onder andere deze gegevens beste VPN software lijsten gemaakt. Om terug te komen op het voorbeeld van Netflix hebben we dus ook een onderzoek gedaan naar de beste VPN voor Netflix.

Bekijk het aantal servers en de locaties hiervan

Een ander belangrijk onderdeel is het checken van het aantal servers van de VPN aanbieder. Hoe meer dit er zijn, hoe beter dit voor jou als gebruiker is. Je hebt immers meer keuze! Niet alleen het aantal VPN servers is belangrijk om op te letten: ook de locaties hiervan. Zo kan bijvoorbeeld een locatie rondom China interessant zijn als jij vanuit Nederland Chinese websites wilt kunnen bereiken.

In mijn eerdere onderzoek naar de beste VPN voor China werd bijvoorbeeld duidelijk dat lang niet alle VPN aanbieders deze spreiding bieden. Elke VPN aanbieder deelt het aantal locaties en het aantal servers meestal op hun websites, maar je vindt dit ook terug in onze reviews.

Recente VPN artikelen

BayStream-website

Eenvoudig torrents streamen met BayStream

Sinds kort linkt ThePirateBay bij vele torrents door naar BayStream, wij laten je zien hoe je er veilig van gebruik kunt maken.
netflix-kijken-in-het-buitenland

Hoe kan ik Netflix kijken op vakantie?

/
In deze blog vertellen we je wat de nadelen zijn van Netflix in het buitenland. Ook vertellen we je waarom een VPN oplossingen biedt en welke VPN's geschikt zijn.
cyber monday vpn aanbiedingen

Cyber Monday VPN Aanbiedingen 2020

Het duurt misschien nog eventjes, maar het is belangrijk om de Cyber Monday deals in de gaten te houden. Check hier de aanbiedingen van afgelopen jaar en ook nieuwe aanbiedingen voegen we hier toe.
popcorn-time-boete

Hoe zit het nu met de Popcorn Time boete?

/
Welk risico loop je bij het gebruik van Popcorn Time? In deze blog bespreken we de Popcorn Time boete en vertellen we je hoe je veilig blijft.
netflix-blokkade-omzeilen

Netflix blokkade omzeilen: hoe doe je dat?

/
Het is niet meer vanzelfsprekend dat je met gebruik van een VPN op Netflix kunt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om VPN blokkades te omzeilen.
pirate-bay-alternatieven

Beste Pirate Bay alternatieven

Benieuwd naar de beste alternatieven van The Pirate Bay? Wij vergeleken verschillende torrentwebsites en zette de 4 beste voor je op een rijtje.