Home VPN Uitleg Voordelen van VPN
voordelen van vpn verbinding

Voordelen van VPN

Door: Robbert, VPN ExpertVPN rob
Laatste update: 5 augustus 2019

VPN is vandaag de dag steeds populairder voor verschillende gebruikers en bij diverse toepassingen. In een tijd waarin we steeds vaker persoonlijk een privacy-gevoelige zaken via het internet regelen, is het belangrijk om te zorgen voor een goed beveiligd verkeer van jouw data. VPN software is hier onder andere interessant voor: er is sprake van een versleutelde verbinding, waardoor onderschepte data voor een hacker waardeloos is. In deze VPN uitleggids ga ik dieper in op alle voordelen van VPN.

1. Veilig versturen en ontvangen van data

Het eerste grote voordeel van VPN is dat data van en naar jouw toestel veilig verstuurd wordt. Bij een VPN verbinding is er sprake van encryptie, waardoor de gegevens versleuteld verstuurd worden. Als een hacker jouw data weet te onderscheppen – wat steeds makkelijker is via onbeveiligde WiFi netwerken – heeft deze er helemaal niets aan.

Zoals ik daarnet al in de inleiding aangaf is dit vandaag de dag steeds belangrijker. Allereerst omdat we steeds meer belangrijke zaken via het web regelen: denk aan internetbankieren of het aanvragen van toeslagen via DigiD. Daarbij is ook het gebruik van openbare (vaak gratis) WiFi netwerken in hotels en restaurants steeds normaler. Echter zijn dit soort netwerken vaak onbeveiligd en hier maken hackers maar al te graag gebruik van. Voorkom dit soort praktijken eenvoudig met een VPN software!

2. Volledig anoniem surfen op het web

Het is een wens die steeds meer speelt bij velen: anoniem surfen! Helemaal anoniem blijven en niet gekoppeld worden aan internetgedrag is erg zinvol. Steeds meer bedrijven koppelen data en gegevens aan jouw persoonlijke IP adres. Door deze gegevens te verzamelen kunnen bijvoorbeeld complete advertentieprofielen aangemaakt worden, waar jij en ik natuurlijk helemaal niet op zitten te wachten. Bij het gebruik van een VPN maak je gebruik van een VPN server van desbetreffende aanbieder. Hierbij maak je dus eigenlijk gebruik van het IP adres van de server en niet die van jezelf. Hierdoor is het voor bedrijven onmogelijk om de gegevens aan jou te kunnen koppelen.

In mijn andere uitleggids ‘VPN: waar op letten?‘ beschreef ik een aantal factoren waar je goed naar moet kijken bij de selectie van een goede VPN aanbieder. Hier benoemde ik ook het feit of de provider wel of geen log’s bijhoudt. Als je echt volledig anoniem wilt blijven is een aanbieder die geen log’s bijhoudt een must.

3. Omzeilen van censuur

Een van de andere grote voordelen van VPN zijn gericht op het omzeilen en ontgrendelen van diverse buitenlandse praktijken. Landen als China en Turkije staan bekend om het (tijdelijk) blokkeren van sites als Facebook, Twitter en Instagram. Het kan vervelend zijn als jij op vakantie of voor werk in het buitenland bent en je familie en vrienden bijvoorbeeld niet op de hoogte kunt stellen via social media. Met een VPN aanbieder is dit verleden tijd: je hebt vaak keuze uit duizenden servers uit verschillende landen, waardoor je vanuit elk land censuur kunt omzeilen.

Bij VPNpower doe ik veel onderzoek naar beste VPN software voor verschillende doeleinden. Ook voor het omzeilen van censuur heb ik bijvoorbeeld de beste VPN voor China onderzocht. Ik raad je aan om daar een kijkje te nemen als je een VPN overweegt hiervoor te gebruiken.

4. Geografische beperkingen ontgrendelen

De laatste van de voordelen van VPN is het ontgrendelen van mogelijke geografische beperkingen. Hiervoor zijn verschillende voorbeelden te noemen, maar graag gebruik ik Netflix voor een situatieschets. Het komt vaker voor dat series en films later in Nederland uitkomen op Netflix dan bijvoorbeeld in Amerika of Engeland. Om tóch deze series en films te kunnen kijken, zou je gebruik kunnen maken van VPN. Hierbij kun je bijvoorbeeld inloggen op een Amerikaanse server, inloggen met je Netflix accountgegevens en vervolgens toegang krijgen tot alle Amerikaanse content!

Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld streamingsdiensten in het buitenland op vakantie te gebruiken, alsof je thuis bent. Hoewel verschillende wetgevingen ervoor hebben gezorgd dat je bijvoorbeeld Netflix in heel Europa zou moeten kunnen gebruiken, was dit voorheen nog wel eens een probleem. Zo merkte ik zelf een aantal jaar geleden dat ik Netflix zelfs helemaal niet kon openen in Italië. Lees hier hoe je Netflix op vakantie kunt kijken.

Meer voordelen van VPN voor specifieke situaties

Bovenstaande voordelen van VPN zijn de voornaamste pluspunten van het gebruik van deze software. Het kan natuurlijk goed voorkomen dat jij VPN voor een ander doeleinde gebruikt en geniet van voordelen voor specifieke situaties. Ik hoor heel graag waar jij de software voor gebruikt en waar jij zoal van geniet!

Recente VPN artikelen

BayStream-website

Eenvoudig torrents streamen met BayStream

Sinds kort linkt ThePirateBay bij vele torrents door naar BayStream, wij laten je zien hoe je er veilig van gebruik kunt maken.
netflix-kijken-in-het-buitenland

Hoe kan ik Netflix kijken op vakantie?

/
In deze blog vertellen we je wat de nadelen zijn van Netflix in het buitenland. Ook vertellen we je waarom een VPN oplossingen biedt en welke VPN's geschikt zijn.
cyber monday vpn aanbiedingen

Cyber Monday VPN Aanbiedingen 2020

Het duurt misschien nog eventjes, maar het is belangrijk om de Cyber Monday deals in de gaten te houden. Check hier de aanbiedingen van afgelopen jaar en ook nieuwe aanbiedingen voegen we hier toe.
popcorn-time-boete

Hoe zit het nu met de Popcorn Time boete?

/
Welk risico loop je bij het gebruik van Popcorn Time? In deze blog bespreken we de Popcorn Time boete en vertellen we je hoe je veilig blijft.
netflix-blokkade-omzeilen

Netflix blokkade omzeilen: hoe doe je dat?

/
Het is niet meer vanzelfsprekend dat je met gebruik van een VPN op Netflix kunt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om VPN blokkades te omzeilen.
pirate-bay-alternatieven

Beste Pirate Bay alternatieven

Benieuwd naar de beste alternatieven van The Pirate Bay? Wij vergeleken verschillende torrentwebsites en zette de 4 beste voor je op een rijtje.