Home VPN Uitleg Hoe werkt VPN?
hoe werkt vpn

Hoe werkt VPN?

Door: Robbert, VPN ExpertVPN rob
Laatste update: 5 augustus 2019

Steeds vaker hoor je men praten over VPN en de mate van belangrijkheid daarvan. Sterker nog: ook op televisie komen vandaag de dag steeds vaker reclames voorbij met de boodschap dat ook jij een VPN nodig zou hebben. Maar wat is VPN nu eigenlijk en waarom is dit zo belangrijk en zinvol? In dit complete artikel probeer ik je in eenvoudige taal uit te leggen wat VPN is, wat je ermee kunt en hoe het precies werkt. Mocht je naar aanleiding van mijn uitleg nog aanvullende vragen hebben, dan kun je me uiteraard altijd een berichtje sturen.

VPN software: zo werkt het

Laten we beginnen bij het begin. In een eerder artikel legde ik al uit waarom anoniem surfen vandaag de dag belangrijk is. Bij het bezoeken van het internet maak je normaal gesproken gebruik van je eigen IP-adres. Wanneer jij echter een VPN verbinding start, maak je gebruik van het IP adres van desbetreffende server.

Een VPN software wordt aangeboden door een VPN provider, ook wel een VPN aanbieder genoemd. Deze VPN aanbieder heeft vaak meerdere VPN servers op verschillende locaties, waar jij als gebruiker gebruik van kunt maken. Hiervoor dien je dus wel toegang te hebben tot de VPN software: je moet dus een abonnement aanschaffen bij een specifieke VPN aanbieder.

Het verkeer wordt gestuurd en ontvangen via een VPN server

Na het starten van een VPN verbinding, maak je vanaf dat moment gebruik van een VPN server. Dit is eigenlijk een tussenstation van verkeer – van en naar – jouw toestel. Ga jij naar een specifieke website, dan gaat dat via desbetreffende VPN server. Als gebruiker van VPN software heb jij vaak zelf de mogelijkheid om een VPN server te kiezen. Dit kan handig zijn om geografische blokkades te omzeilen of om helemaal anoniem te blijven.

Data wordt versleuteld (encryptie)

Naast het feit dat je anoniem kunt surfen, is de data die via een VPN verbinding loopt vaak versleuteld. Dit is erg zinvol om bijvoorbeeld onderscheppingen van verkeer van hackers te voorkomen. De versleuteling, ook wel encryptie genoemd, zorgt ervoor dat een onderschepper niets kan met eventueel onderschepte data. Het zal een jungle zijn aan cijfers en letters waar de hackers helemaal niets mee kan.

Je maakt gebruik van het IP adres van de VPN server

Zoals ik al eerder aangaf kun je anoniem surfen op het internet met een goede VPN software. Waar je normaal gesproken gebruik maakt van je eigen IP adres (gebruik mijn IP adres checker als je die van jou wilt zien). Bij het maken van een VPN verbinding maak je echter gebruik van een ander IP adres. Hiermee kunnen er dus geen online profielen van jou aangemaakt worden en is niets naar jou terug te herleiden.

Het blijft daarbij wel belangrijk om goed te letten op het feit dat een VPN aanbieder geen logbestanden bijhoudt.

Recente VPN artikelen

BayStream-website

Eenvoudig torrents streamen met BayStream

Sinds kort linkt ThePirateBay bij vele torrents door naar BayStream, wij laten je zien hoe je er veilig van gebruik kunt maken.
netflix-kijken-in-het-buitenland

Hoe kan ik Netflix kijken op vakantie?

/
In deze blog vertellen we je wat de nadelen zijn van Netflix in het buitenland. Ook vertellen we je waarom een VPN oplossingen biedt en welke VPN's geschikt zijn.
cyber monday vpn aanbiedingen

Cyber Monday VPN Aanbiedingen 2020

Het duurt misschien nog eventjes, maar het is belangrijk om de Cyber Monday deals in de gaten te houden. Check hier de aanbiedingen van afgelopen jaar en ook nieuwe aanbiedingen voegen we hier toe.
popcorn-time-boete

Hoe zit het nu met de Popcorn Time boete?

/
Welk risico loop je bij het gebruik van Popcorn Time? In deze blog bespreken we de Popcorn Time boete en vertellen we je hoe je veilig blijft.
netflix-blokkade-omzeilen

Netflix blokkade omzeilen: hoe doe je dat?

/
Het is niet meer vanzelfsprekend dat je met gebruik van een VPN op Netflix kunt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om VPN blokkades te omzeilen.
pirate-bay-alternatieven

Beste Pirate Bay alternatieven

Benieuwd naar de beste alternatieven van The Pirate Bay? Wij vergeleken verschillende torrentwebsites en zette de 4 beste voor je op een rijtje.