Home VPN Uitleg Wat weet Facebook van mij?
wat weet facebook van mij

Wat weet Facebook van mij?

Door: Joep, VPN Testerjoep
Laatste update: 23 oktober 2019

Het grootste deel van de mensen die we kennen heeft wel een profiel op Facebook. Hoewel niet iedereen even actief is op de website, laat wel iedere gebruiker gegevens achter waar Facebook gebruik van kan maken. Niet al te lang geleden kwam naar voren dat de website niet al te netjes omgaat met de gegevens die ze verzamelen, wat bij veel mensen wat vraagtekens opriep. Daarom stellen we onszelf de vraag: wat weet Facebook van mij? Om hier antwoord op te geven namen we hun beleid omtrent persoonsgegevens onder de loep.

Welke gegevens verzamelt Facebook?

Facebook verzamelt dus enorm veel gegevens en gebruikt dit om een specifiek beeld van je te schetsen, dat zij bijvoorbeeld kunnen gebruiken bij adverteren. Dit zijn de gegevens die opgeslagen staan:

 • Profielgegevens: Dit zijn de gegevens die je zelf hebt toegevoegd aan je profiel, denk aan je (mail)adres, telefoonnummer, geboortedatum en levensgebeurtenissen.
 • Connecties: Al je vrienden, volgers, vind-ik-leuks en de pagina’s/personen die je volgt.
 • Nog meer connecties: Denk aan groepen, evenementen en pagina’s die je beheert.
 • Foto’s en video’s: Het gaat zowel om foto’s en video’s die je geüpload of gedeeld hebt als om die waarin je getagd bent door anderen.
 • Berichten en opmerkingen: Niet alleen de berichten en opmerkingen die je plaatst, ook de geschiedenis van je persoonlijke chats worden opgeslagen.
 • Betalingsgeschiedenis en Marketplace-informatie: Alle betalingen die via Facebook gedaan worden worden opgeslagen, net als je activiteit op Marketplace.
 • Apps en websites: Gegevens van externe apps en websites waar je via je Facebook-account inlogt.
 • Adresboeken: Niet alleen Facebook-vrienden, maar ook telefoonnummers zijn onder adresboeken opgeslagen.
 • Zoek- en kijkgeschiedenis: Facebook houdt alle gezochte woorden, zinnen en namen bij. Daarnaast houdt het ook alle bekeken video’s bij.
 • Locatie: De website houdt via je apparaten een geschiedenis bij van de exacte locaties waar je online bent geweest.
 • Aanmeldinformatie: Informatie over je apparaten, perioden waarin je actief was en aan- en afmeldingen.

Al met al wordt er dus enorm veel informatie bijgehouden wanneer je van het platform gebruik maakt. Nu verschilt het Facebook-gebruik erg per persoon, waardoor geen dossier hetzelfde is. Deze dossiers houdt Facebook overzichtelijk bij.

Hoe download ik al mijn Facebook-gegevens?

De gegevens die Facebook van je verzameld, houden ze niet voor je geheim. Deze kun je namelijk ten alle tijden opvragen en inzien, wat best interessant kan zijn! Volg op website de volgende stappen om jouw persoonlijke dossier te downloaden:

 1. Klik op het pijltje helemaal rechtsbovenin de blauwe balk.
 2. Ga naar Instellingen.
 3. Klik links op Je Facebook-gegevens.
 4. Klik op Bekijken achter Je gegevens downloaden.
 5. Selecteer de gegevens die je wilt downloaden
 6. Klik op Bestand maken.

Wat doet Facebook met mijn gegevens?

Nu is het natuurlijk logisch dat Facebook gegevens zoals chats van je opslaat, anders zou je je gesprekken via de website niet terug kunnen vinden. Maar wordt die informatie alleen maar opgeslagen voor jouw eigen gebruik? Of zijn er andere doeleinden? Zie hier wat er allemaal met je gegevens kan gebeuren:

 • Persoonsgegevens worden verkocht voor advertentie-doeleinden: Informatie omtrent o.a. je leeftijd, woonplaats, interesses en online gedrag worden verkocht aan bedrijven die daarmee gericht kunnen adverteren.
 • Je foto’s worden gebruikt voor gezichtsherkenning: Iedere keer wanneer iemand getagd wordt in een foto op Facebook, wordt dit gebruikt om een gezichtsherkenning-database op te bouwen.
 • Er kunnen psychologische experimenten met je worden gedaan: Zonder toestemming heeft Facebook bij in ieder geval 700.000 mensen psychologische experimenten gedaan, waarvoor zij tot de dag van vandaag nog geen excuses hebben aangeboden.

Naast deze zeer opvallende activiteiten, is er meer en meer mogelijk met het alsmaar groeiende dossier dat Facebook van je opbouwt. Lang niet iedereen heeft daar vrede mee. Gelukkig zijn er manieren om je privacy te verhogen en te voorkomen dat bedrijven als Facebook gegevens van je bijhouden.

Wat kan ik doen om mijn gegevens veilig te stellen?

Wil je niet dat er gebruik wordt gemaakt van je gegevens, dan kun je er voor kiezen om actie te ondernemen. Zo kun je bestaande gegevens verwijderen en er voor zorgen dat gegevens in het vervolg niet meer opgeslagen wordt. We leggen je graag uit hoe je dit het beste aan kunt pakken:

Mijn huidige gegevens verwijderen

Je kunt je gegevens op een aantal manieren verwijderen. Wil je dat Facebook je gehele dossier verwijdert? Dan kun je er voor kiezen om je om je Facebook-account permanent te verwijderen en zodoende geen gegevens meer achter te laten via Instellingen – Je Facebook-gegevens – Deactiveren en verwijderen – Account permanent verwijderen. Wanneer je je account wel wilt behouden, zou je ook handmatig specifieke informatie en bestanden kunnen verwijderen. Dat kan een hoop tijd in beslag nemen, maar is wel aan te raden.

Voorkomen dat gegevens opgeslagen worden

Zoals je nu wel weet worden er bij vrijwel al je activiteiten op Facebook gegevens opgeslagen, waardoor het praktisch onmogelijk is om dit tegen te gaan. De beste manier om te voorkomen dat je gegevens worden opgeslagen, is om Facebook simpelweg niet meer te gebruiken. Dit is misschien niet wat je wilde horen, maar helaas wel de realiteit.

Hoe blijf ik nu echt anoniem?

Facebook en veel andere bedrijven zamelen enorm veel van je gegevens in, helaas bij lange na niet altijd in je voordeel. Daarom raden we iedereen altijd aan om online zo anoniem mogelijk te blijven. We zijn van mening dat het gebruik van een VPN kan je daar perfect bij helpen. Mocht je nog niet helemaal weten wat een VPN is, lees dan meer over de voordelen van een VPN.

Iedereen gebruikt het internet voor verschillende dingen, daarom deden we onderzoek naar de beste VPN-software voor uiteenlopende situaties. Met VPN’s kun je namelijk zowel je online privacy behouden als bijvoorbeeld censuur en geografische beperkingen omzeilen. Heb je nog geen VPN? Dan raden wij ExpressVPN aan, die komt namelijk in het grootste deel van onze vergelijkingen als beste optie naar voren.

ExpressVPN

expressvpn

ExpressVPN is een populaire VPN die volgens ons in het algemeen de beste software heeft. Heeft naast anoniem surfen meerdere handige mogelijkheden.

Recente VPN artikelen

BayStream-website

Eenvoudig torrents streamen met BayStream

Sinds kort linkt ThePirateBay bij vele torrents door naar BayStream, wij laten je zien hoe je er veilig van gebruik kunt maken.
netflix-kijken-in-het-buitenland

Hoe kan ik Netflix kijken op vakantie?

/
In deze blog vertellen we je wat de nadelen zijn van Netflix in het buitenland. Ook vertellen we je waarom een VPN oplossingen biedt en welke VPN's geschikt zijn.
cyber monday vpn aanbiedingen

Cyber Monday VPN Aanbiedingen 2020

Het duurt misschien nog eventjes, maar het is belangrijk om de Cyber Monday deals in de gaten te houden. Check hier de aanbiedingen van afgelopen jaar en ook nieuwe aanbiedingen voegen we hier toe.
popcorn-time-boete

Hoe zit het nu met de Popcorn Time boete?

/
Welk risico loop je bij het gebruik van Popcorn Time? In deze blog bespreken we de Popcorn Time boete en vertellen we je hoe je veilig blijft.
netflix-blokkade-omzeilen

Netflix blokkade omzeilen: hoe doe je dat?

/
Het is niet meer vanzelfsprekend dat je met gebruik van een VPN op Netflix kunt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om VPN blokkades te omzeilen.
pirate-bay-alternatieven

Beste Pirate Bay alternatieven

Benieuwd naar de beste alternatieven van The Pirate Bay? Wij vergeleken verschillende torrentwebsites en zette de 4 beste voor je op een rijtje.